nl

Be Sustainable geeft werkzoekenden nieuwe kansen op de arbeidsmarkt

Een professional met vaardigheden op het gebied van projectmanagement en -ondersteuning in de energietransitie: daar staan veel werkgevers om te springen. Daarom heeft EIFFEL Projects, in samenwerking met consortiumpartners APPM, Procap en VPRC, twaalf werkzoekenden in vijf maanden tijd (om)geschoold in de basisbeginselen van deze sector. Na de recente slotdag van de leergang ‘Be Sustainable’ zijn alle twaalf talentvolle professionals nu klaar om aan de slag te gaan bij opdrachtgevers binnen de energietransitie en bij te dragen aan dit actuele en urgente vraagstuk.

“Dit project is ontstaan uit de samenwerking met onze opdrachtgever, de gemeente Amsterdam, en Bureau Social Return Amsterdam", vertelt initiatiefnemer en programmamanager Julia Bal, werkzaam als Social Return adviseur bij Team EIFFEL. Twee jaar geleden organiseerde zij voor het eerst een soortgelijk programma in de gemeente Amsterdam, waarna haar werd gevraagd om dit opnieuw op te zetten. Julia: “Dit jaar ontstond het idee om de leergang samen met de consortiumpartners vorm te geven. APPM, Procap, VPRC en EIFFEL Projects hebben alle vier kennis en expertise in huis op het gebied van projectmanagement, gebiedsontwikkeling en de energietransitie.” Met dit programma helpen de partners werkzoekenden bij het vinden van een baan in de energietransitie en vervullen zij tegelijkertijd hun eigen social return-opgave. “De 22 modules binnen deze leerlijn zijn verdeeld onder de partners op basis van social return-verplichting”, legt Julia uit. “De social return-invulling is een goede match met onze bedrijfsexpertises.” Het programma is ter beschikking gesteld door het UWV, dat de werving en selectie op zich heeft genomen. “Iedereen is welkom om deel te nemen aan dit programma, niemand wordt uitgesloten. De enige voorwaarde is motivatie en commitment”, vertelt Julia.

Het programma is bedoeld om deelnemers nieuwe kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Om dit te realiseren volgen zij twee leerlijnen met in totaal 22 modules. De persoonlijke leerlijn werd gegeven door Julia Bal, in samenwerking met Marloes van Grunsven van Procap. De inhoudelijke leerlijn is verzorgd door consultants vanuit de vier partners. Onderwerpen als projectmanagement, omgevingsmanagement, het energiesysteem en de Energietransitie Roadmap kwamen aan bod. “Alle deelnemers hebben de leergang succesvol afgerond en ontvingen tijdens de slotdag een certificaat. Daarnaast fungeerde deze dag als netwerkdag, waarop nieuwe contacten werden gelegd met potentiële werkgevers”, aldus Julia.

Solliciteren
Nu de deelnemers de leergang hebben afgerond en klaar zijn om verdere ervaring op te doen binnen de semioverheid, kunnen ze op zoek naar een passende functie op de arbeidsmarkt. “Omdat wij als consortiumpartners onze contacten benutten om hen aan een baan te helpen, krijgen deze professionals toegang tot een groot netwerk”, laat Julia weten. “Twee kandidaten hebben al een baan gevonden, waarvan één binnen EIFFEL Projects. Dankzij een van onze recruiters kon hij direct starten bij zijn eerste opdrachtgever binnen de overheid.” Momenteel lopen er nog gesprekken tussen meerdere kandidaten, consortiumpartners en bedrijven, waar mooie kansen uit voort kunnen komen.

Netwerk voor het leven
“Het programma heeft de groep naast inhoudelijke kennis ook een netwerk, de eerste sollicitatiegesprekken en nieuwe vriendschappen opgeleverd”, vertelt Julia. Deelnemers spreken elkaar ook na afloop van het programma nog regelmatig. Zo helpen ze elkaar met kansen uit hun netwerk, hebben ze gezamenlijk een EK-poule en zijn ze een reünie aan het organiseren.