Betrokkenheid
Soms kun je als werkzoekende wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als je na een lange tijd ineens zonder werk zit of als je net van school komt. Dan kun je terecht bij DeBroekriem, een platform dat je helpt om je sollicitatieskills te verbeteren, je netwerk te vergroten en nieuwe mensen te ontmoeten. In de afgelopen jaren verzamelde DeBroekriem veel data over haar leden en activiteiten, bijvoorbeeld de meer dan 500 events die de stichting jaarlijks door het hele land organiseert. DeBroekriem wilde meer met al die gegevens doen: welke nuttige inzichten zou ze eruit kunnen halen om nog effectiever te werk te gaan?
Maatschappelijke impact
ConQuaestor nam de handschoen op binnen het kader van
social return on investment (SROI)-initiatieven van de gemeente Amsterdam. “Het
project bij DeBroekriem geeft ons de kans om maatschappelijke impact te hebben
met onze core business: de ondersteuning van professionals met een achtergrond
in finance en business analytics. Daarbij kunnen we ook onze expertise en
ervaring delen als arbeidsbemiddelaar en onze kernwaarde betrokkenheid in de
praktijk brengen”, vertelt Amal Bouna, Business Manager bij ConQuaestor.
Direct inzicht
Een team van ConQuaestor is bij DeBroekriem aan de
slag gegaan om dashboards te ontwikkelen met de business analytics-software
Microsoft Power BI. Doel van de dashboards is de organisatie snel en eenvoudig
inzicht te geven in de aantallen en het profiel van de deelnemers aan de
activiteiten: bijvoorbeeld hoe oud ze zijn, wat hun opleiding is en uit welke
regio ze komen. Maar ze laten ook zien welke en hoeveel activiteiten mensen
hebben gevolgd voor ze een baan vinden.
Toveren met data
Pieter Vermeer, oprichter van DeBroekriem, is blij met het werk van de ConQuaestor-professionals. “Het zijn echte datamannen. Ze toveren met gegevens en maken grafieken, kaarten en tabellen om ons waardevolle informatie te bieden. Het echte analysewerk moet nog gebeuren, maar we zien straks wat goed en wat minder goed werkt. Dat zal ons helpen werkzoekenden in Amsterdam nog beter van dienst te zijn”, zegt hij. DeBroekriem kan de informatie bovendien gebruiken om te laten zien hoe succesvol haar aanpak is. Dat is belangrijk naar de gemeentes waar de stichting mee samenwerkt, zoals Amsterdam, maar ook om gemeentes aan boord te krijgen die het initiatief nog niet ondersteunen.
Blijven helpen
Een van de ‘datamannen’ waar Vermeer op doelt, is Jeroen Ganseij, finance professional bij ConQuaestor. Samen met senior business analyst Rombout Veldhoven en Elias Soume is hij met veel enthousiasme in de data van DeBroekriem gedoken. “We hebben verschillende dashboards gemaakt. Ze zijn heel dynamisch en interactief, je kunt de gegevens vanuit allerlei invalshoeken bekijken en steeds dieper op details doorklikken. Ontzettend leuk om te doen, omdat je mensen helpt die in een moeilijke situatie zitten, maar ook heel leerzaam. We hebben bijvoorbeeld de data van DeBroekriem verrijkt met externe gegevens die een andere structuur hadden. Daar had ik geen ervaring mee, het was best lastig.”
Het project heeft Jeroen geholpen om zich verder te ontwikkelen. “De opdracht bij DeBroekriem is een heel nuttige ervaring. Zeker omdat analytics de toekomst is, je wilt als finance professional niet afhankelijk zijn van data-analisten. Ik ga nu aan een andere opdracht beginnen, maar als het kan wil ik graag een paar uur per week bij dit project betrokken blijven.”