nl

Team EIFFEL ondersteunt opleidings-programma Slim en Groen Onderweg

Werkzoekenden helpen aan een baan in een sector die dringend behoefte heeft aan nieuwe arbeidskrachten: dat is het doel van het opleidingsprogramma Slim en Groen Onderweg. Dit initiatief van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe in samenwerking met het UWV wordt ondersteund door Team EIFFEL. In april ontvingen de eerste vijftien deelnemers hun certificaat. Zij kunnen nu officieel aan de slag als adviseur slimme en groene mobiliteit.

“Dit initiatief richt zich op werkzoekenden met een WW-uitkering van ten minste drie maanden die zich willen herscholen en op zoek zijn naar een baan in de mobiliteitssector”, legt Julia Bal, Social Return adviseur bij Team EIFFEL, uit. “Het programma bestaat uit één vakinhoudelijke leerlijn en één persoonlijke leerlijn en vergroot de kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die werk willen vinden in een nieuwe sector. Door te werken met deze doelgroep dragen wij bij aan onze maatschappelijke doelen en gaat het om een social return projectinvulling.”

Deelnemers van het opleidingsprogramma volgden van oktober tot en met december vakken zoals verkeerskunde, digitalisering en persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens brachten zij van januari tot en met maart hun kennis in de praktijk bij advies- en ingenieursbureaus, gemeentes of provincies. Na dit halfjaar ontvingen de deelnemers in april hun certificaat en konden ze aan de slag als adviseur slimme mobiliteit. “Dat is een hele brede rol”, vertelt Julia, die vanuit Team EIFFEL de persoonlijke leerlijn van het opleidingsprogramma verzorgt. “Een adviseur slimme mobiliteit kan een commerciële rol hebben, op organisatorisch niveau werken of beleid maken, afhankelijk van iemands profiel en de vraag van de werkgever.”

Dit opleidingsprogramma, dat kosteloos is voor de deelnemers, heeft al aanzienlijke resultaten opgeleverd. Van de deelnemers van Slim en Groen Onderweg is ongeveer negentig procent doorgevloeid naar de arbeidsmarkt. Zij treden in dienst bij hun werkervaringsplek of vinden een andere werkgever in de slimme en groene mobiliteitssector. “Het programma wordt wegens succes herhaald”, vertelt Julia, die opnieuw als trainer de persoonlijke leerlijn gaat geven aan een nieuwe groep deelnemers. Zo dragen wij als Team EIFFEL bij aan het vinden van een baan binnen de mobiliteit voor werkzoekenden met een WW-uitkering én dragen we bij aan het helpen van bedrijven in deze sector aan professionals met actuele kennis.

Van vinkje naar vonkje
Julia is als Social Return Adviseur bij Team EIFFEL verantwoordelijk voor het invullen van onze social return on investment verplichting samen met de business, waarin nieuw beleid wordt gemaakt en de implementatie ervan plaatsvindt. Daarnaast werft zij opdrachten bij stichtingen, waar consultants met beschikbare uren leuke projecten kunnen uitvoeren. Ze houdt zich ook bezig met de operationele uitvoering van de social return opgave, onder meer als trainer en coach bij dergelijke opleidingsprogramma’s en als coach/trainer bij basis- en middelbare scholen. “Mijn missie binnen Team EIFFEL is om van vinkje naar vonkje te gaan”, zegt Julia. “Als wij als organisatie maatschappelijke projecten uitvoeren, voldoen wij niet alleen aan onze verplichting, maar kunnen wij vanuit een intrinsieke motivatie bijdragen aan het maken van duurzame en sociale impact in onze samenleving.”