De CO2-Prestatieladder is een instrument – bestaande uit vijf treden - dat ons helpt inzicht te krijgen in onze CO2-uitstoot en ons helpt in het reduceren van deze uitstoot. Trede 3 is gericht op de uitstoot van onze eigen organisatie, zoals het wagenpark en kantoorpand. Vanaf trede 4 en 5 maken we ook werk van CO2-reductie in de keten en sector.
EIFFEL Beheer B.V. (als onderdeel van Team EIFFEL) wil zich halverwege december 2023 certificeren voor trede 3. Maart 2024 staat de audit voor trede 5 gepland.
Inzicht
De CO2-Prestatieladder kent op trede 3 een aantal uitstootstromen:
- Scope 1 is de directe uitstoot, veroorzaakt door eigen bronnen binnen de organisatie. Het gaat dan om eigen gebouw‑, vervoer- en productie-gerelateerde activiteiten.
- Scope 2 is de indirecte uitstoot. Het zijn emissies die ontstaan door de opwekking van elektriciteit, warmte en koeling en stoom in installaties die niet tot de eigen onderneming behoren.
- Business travel. Dit zijn vervoersbewegingen gemaakt buiten het leasewagenpark van het bedrijf.
De absolute uitstoot is in 2023 gedaald met 8,5% naar 2.244 ton CO2. De daling is voornamelijk te danken aan het verder uitfaseren van dieselauto’s. Deze emissiestroom is met ongeveer 70% gedaald. Verder zijn de scope 1 emissies met 10,3% gedaald en de scope 2 emissies zijn met 10,2% gedaald.
Hoofddoelstelling Scope 1 en 2
EIFFEL Beheer B.V. wil in 2027 ten opzichte van 2022 relatief gezien 23% minder CO2 uitstoten
In scope 1 willen wij 42% CO2-reduceren en in scope 2 8% in 2027.
De meest significante maatregelen die ervoor moeten zorgen dat we onze hoofddoelstelling behalen;
- Uniformiteit in verschillende soorten (losstaande) leasebeleid; hierin o.a. elektrisch rijden en gebruik OV aantrekkelijker maken;
- Verdergaan met de uitfasering van diesel wagens in het wagenpark;
- Onderzoek naar mogelijkheden fietsplan;
- Medewerkers stimuleren om op kantoor te laden;
- Onderzoek naar mogelijkheden groene stroom voor panden waar dit nog niet is;
- Onderzoek naar plaatsing zonnepanelen op verschillende kantoren;
Communicatie
EIFFEL Beheer B.V. zal ieder half jaar haar energiebeleid, CO₂ footprint en reductiedoelstellingen in- en extern communiceren.
Participatie
Er wordt actief deelgenomen aan het CO2-reductieinitiatief Stichting Positieve Impact. Het doel van deze deelname met sector- en/of ketenpartners is het uitwisselen van kennis en stimuleren van innovatie omtrent CO2-reductie. Hiervoor wordt jaarlijks een budget vrijgemaakt, wat door directie goedgekeurd wordt.
Andere initiatieven waaraan door verschillende verantwoordelijken wordt deelgenomen
- Connectr: De energietransitie heeft een schaalsprong nodig, wat vraagt om het versneld toepassen en opschalen van innovaties. Connectr zorgt daarvoor, met behulp van een Innovatieprogramma, Innovatielab, Shared Facilities en de Kernorganisatie. Innovaties worden vanuit Connectr direct getest, gedemonstreerd en in de praktijk gebracht, om van daaruit te groeien. Door impact te realiseren op zowel de energietransitie als de (regionale) economie, en door human capital aan techniek te verbinden, zorgen we voor bestendige oplossingen. (Waarom Connectr - Connectr, 2023)
- Economic Board Arnhem en Nijmegen: The board zet zich in voor economische groei in de regio Arnhem – Nijmegen. The board stimuleert samen met overheidsinstellingen, het bedrijfsleven en kennisinstellingen inoovaties in de topsectoren Food, Health en Energy en de cross-overs daartussen. Sustainability is een onderwerp dat hierin steeds meer belang krijgt en steeds meer wordt meegenomen.
- Green Deal. Afspraken tussen de Rijksoverheid en partijen. De Green Deal helpt om duurzame plannen uit te voeren. Bijvoorbeeld voor energie, klimaat, water, grondstoffen, biodiversiteit, mobiliteit, biobased economy, bouw en voedsel.
Raamcontracten en projecten met gunningsvoordeel
Binnen Team EIFFEL lopen er twee raamcontracten die zijn gescoord op basis van het CO2-Prestatieladder certificaat:
1) Raamovereenkomst Provincie Noord-Holland Perceel 1 en 2) SROK Rijkswaterstaat.
De footprint over 2023 van projecten binnen de raamovereenkomst met de provincie Noord-Holland bedraagt 25,17 ton CO2. Binnen de SROK Rijkswaterstaat zijn (nog) geen projecten gestart en is er daarmee geen footpint.